Pogled v našo čokoladnico

Prikaz ustvarjanja ročno izdelanih čokolad Berryshka

BOŽANSKE ČOKOLADE

ROČNO IZDELANE Z LJUBEZNIJO

 

Berryshka čokolade so tako po izgledu, kot okusu – enostavno BoŽanske.

»Ko jih enkrat okusiš si vedno zaželiš ŠE, zato imajo samo eno pomanjkljivost – hitro jih zmanjka.«

final1-neobdelano

 

Vsaka sestavina naših čokolad, sadnih in božansko dobrih okusov, je skrbno izbrana – prvovrstni kakav najboljše kakovosti, nizke vsebnosti sladkorjev, brez dodanih umetnih barvil in aditivov.

 


praline5

Le kako nastanejo? Seveda, natančen recept ostaja skriven, pozna ga le naša čokoladna mojstrica – Zdenka.

Zgodba o nastanku čokolade se začne z majhnim kakavovim zrnom, ki predstavlja osnovo čokolade. Zrno raste v plodu na zimzelenem drevesu kakavovcu, ki uspeva le v tropskih območjih.

Žlahtni okus Berryshka čokolade je narejen iz najboljšega kakava s plantaž Dominikanske republike, izdelan po najvišjih kakovostnih standardih.


 

1 korak POSTOPEK PRIPRAVE KAKAVA – Od kakavovca do kakavove mase
1.

POSTOPEK PRIPRAVE KAKAVA – Od kakavovca do kakavove mase

Iz strokov obiralci poberejo kakavova semena in jih izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto.

Takrat so pripravljena za praženje. Sledi fermentacija, s katero se zmanjša raven sladkorja v zrnih, njihova barva pa se spremeni v čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena nato pražijo pri približno 120 stopinjah Celzija, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava, hitro ohlajanje pa prepreči nadaljnje notranje praženje.

Pražena semena gredo v stiskalnico, da se koščice ločijo od ostalega dela. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa, bogata s kakavovim maslom in finimi delci kakava. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

 

2. korak Gnetenje in valjanje surovin
2.

Gnetenje in valjanje surovin

Najprej vse surovine zgnetemo v gnetilcu. Natančno odmerjanje sestavin (kakava, sladkorja, mleka) na podlagi recepture, zagotavlja, da je čokolada vedno enakega okusa. Ko so surovine zgnetene, sledi tako imenovano valjanje suhih komponent in kakavovega masla na dvovalju. Tako dosežemo gladko, drobno strukturo. Drobno zmleto maso nato s petrovaljem še bolj zgladimo.

 

3. korak – Konširanje
2.

Konširanje

Konširanje je toplotna in mehanska obdelava čokoladne mase, pri kateri v maso dodamo še zadnji delež maščob in lecitina. V tem postopku čokolada dobi svojo pravo žlahtnost, gladko strukturo in topnost.

 

4. korak – Toplotna obdelava in oblikovanje čokolade
4.

Toplotna obdelava in oblikovanje čokolade

Pripravljeno čokoladno zmes surovin toplotno obdelamo tako, da jo temperiramo in ohladimo na določeno temperaturo, ki je delavna temperatura čokolade. S tem postopkom pridobimo najprimernejšo temperaturo, na kateri lahko čokolado oblikuješ, vlivaš v modelčke.

 

5.korak – Priprava polnila za praline
5.

Priprava polnila za praline

Pripravimo polnilo, ki je na osnovi pravilno temperirane čokolade obogateno z različnimi kremnimi, sadnimi okusi borovnice, črnega ribeza in drugih.

 

6. korak – Vlivanje v modele
6.

Vlivanje v modele

Ko je tekoča čokoladna masa pripravljena, se prične vlivanje v modele, kjer nastanejo t.i. lupinice za praline ali čokoladne kozarčke.

 

7. korak – Polnjenje s kremnim polnilom
7.

Polnjenje s kremnim polnilom

Ko se čokoladne lupinice pod določeno temperaturo posušijo, jih napolnimo s kremnim polnilom in praline zapremo s čokolado s katero smo naredili lupinico.
Ta postopek je zelo dolgotrajen in zahteva veliko mero natančnosti in potrpežljivosti, saj traja kar od 12 do 24 ur. Po tem času, praline stresemo iz modela, jih temeljito pregledamo in tako dobimo končni izdelek, pripravljen za pakiranje v Berryshka elegantno embalažo

 

8. korak – Pakiranje in skladiščenje
8.

Pakiranje in skladiščenje

Na koncu čokoladne izdelke še natančno in skrbno zapakiramo. Zapakirani so tako pripravljeni na skladiščenje, pri čemer je zelo pomembna temperatura – čokolado namreč hranimo pri sobni temperaturi do 20 C.

 

OBIŠČI NAŠO DESTILARNO & ČOKOLADNICO