Pogled v našo destilarno

 

Ustvarjanje slovenskega brinjevca mednarodno priznane kakovosti

1 korak: Selekcija brinovih jagod
1.

Selekcija brinovih jagod

S pomočjo že skoraj 80 stare naprave, ki jo imenujemo selektor, temeljito očistimo brinove jagode in izločimo vse, česar ne želimo v naših pijačah: žuželke, iglice, suhe jagode, zemljo …

 

2 korak : MLETJE BRINOVIH JAGOD
2.

Mletje brinovih jagod

Jagode zmeljemo v mlinu, nato pa že zmlete jagode padejo skozi jaške, naravnost v bakrene kotle, kjer se prične destilacija.

 

3. korak ODVZEM ETERIČNEGA OLJA
3.

Odvzem eteričnega olja

Z večurno parno destilacijo v bakrenih kotlih jagodam odvzamemo vsebnost eteričnega olja. Destilirane jagode nato prenesemo v fermentacijski rezervoar. Jagodam dodamo izvirsko vodo iz Kočevskega pragozda, ter posebne kvasovke.

 

4. FERMENTACIJA
4.

Fermentacija

Mešanico jagod, kvasovk in vode pustimo v fermentacijskem rezervoarju približno en mesec. V tem času kvasovke spremenijo sladkor v alkohol. Pod kontrolirano temperaturo in s skrbnim ter rednim pregledovanjem stanja je proces zaključen, ko kvasovke spremenijo ves sladkor v alkohol.

 

5. korak DESTILACIJA
5.

Destilacija

Pridobivanje brinovega žganja je zahteven in dolgotrajen postopek, ki poleg natančnosti zahteva tudi obilo znanja, dolgoletnih izkušenj in pravega občutka. Alkohol, ki ga proizvedejo kvasovke, večkrat destiliramo, kar brinjevcu podari čistost in žametnost okusa. Na koncu ga razredčimo na pitno stopnjo. Šele takrat je brinjevec pripravljen na polnjenje v steklenice.

 

6. Korak: ROČNO POLNJENJE, ZAPIRANJE IN ETIKETIRANJE STEKLENIC
6.

Ročno polnjenje, zapiranje in etikiranje steklenic

V polnilnici sledi ročno čiščenje, polnjenje, zapiranje in etiketiranje steklenic. Steklenice nato zložimo v transportne kartone, kartone na palete, palete pa potem potujejo po vsej Sloveniji v različne trgovine.

 

POGLED V NAŠO ČOKOLADNICO